Over ons

© Fred Leeflang

Hetzelfde Griekse recept in een nieuw jasje

Eigenaren van Plaka gaan verder in pand van Akropolis

Het geheime recept voor de befaamde stifado van Grieks restaurant Plaka in Naaldwijk blijft onveranderd, maar de specialiteit wordt sinds kort in een nieuw onderkomen geserveerd. Nu de eigenaren het veel grotere pand van Akropolis hebben betrokken, is een nieuw hoofdstuk aangebroken.

Fariba Heshmati en haar vriend Giorgos Kalogirou zijn na 15,5 jaar Plaka te hebben gerund in de Rembrandtstraat een begrip in Westland. De van oorsprong Griekse Kalogirou als kok, zijn uit Iran afkomstige wederhelft als gastvrouw. Sidney Jacobus, afkomstig uit Curaçao, versterkt het stel zo goed als vanaf dag één als gastheer.

Chaos

Heshmati en Kalogirou ontmoetten elkaar in Nederland, waar Kalogirou tijdens zijn studie bijkluste in de keuken van Grieks restaurant Olympia in Delft. Dit beviel hem zo goed, dat hij als kok verder ging. De twee openden in 2003 hun eigen restaurant Plaka aan de Rembrandtstraat in Naaldwijk. ,,De eerste twee weken waren chaos. We hadden nog geen personeel en moesten aan alles wennen”, blikt Heshmati terug.

Veel soepeler ging de start in het pand van Akropolis, om de hoek in de Molenstraat. Het was altijd al een droom van Kalogirou om naar een groter pand te gaan en met het vertrek van de eigenaren van Akropolis diende deze kans zich aan. Op 1 maart was de sleuteloverdracht, waarna het stel de deur van Plaka achter zich dicht trok.

Elk stukje vlees kruidt hij anders

Onder de naam Plaka Akropolis gingen de deuren van het nieuwe restaurant weer open. ,,Plaka is het winkelcentrum dat in Athene onder de Akropolis ligt. Dus die twee namen horen gewoon bij elkaar”, licht Heshmati toe.

Terwijl gasten gewoon welkom zijn, wordt het interieur stap voor stap meer in ‘Plaka-stijl’ gebracht. ,,Maar over een paar maanden gaan we echt verbouwen.” Ondertussen kunnen gasten hun diner samenstellen uit gerechten van de Akropolis-menukaart. ,,Met als toevoeging de kruiden van Giorgos. Elk stukje vlees kruidt hij anders en hij maakt de lekkerste tzatziki van de wereld.” Na Koningsdag verwacht het restaurant met een nieuwe, eigen menukaart te gaan werken. Mét stifado, volgens Heshmati de specialiteit van het huis. ,,Dit gestoofde lamsvlees smelt op je tong.”

Beste compliment

Een grote uitdaging voor het inmiddels flink uitgebreide ‘team Plaka’ is om dit veel grotere restaurant, dat met financiële hulp van buurman Ramezan Hakan van Naaldwijk Kledingreparatie werd bemachtigd, vol te krijgen. Waar Plaka ruimte bood aan maximaal 32 eters en de nadruk lag op het bezorgen van Griekse lekkernijen, kunnen nu zo’n 160 gasten tegelijk neerstrijken.

Om hen ook allemaal tegelijk van eten te kunnen voorzien, zijn de teams van Plaka en Akropolis samengevoegd, en dat is best even wennen. ,,Ineens hebben we vijf koks, in plaats van twee”, vertelt Jacobus. Heshmati: ,,Maar de eerste avond liep direct al lekker.”

Hoewel het een wens is om de zaak vol te krijgen, is belangrijker dat de klanten die komen, terugkeren. ,,Veel vaste gasten komen terug en dat is het gezelligst”, vertelt Heshmati. ,,En het beste compliment dat je kunt krijgen. Dan weet je dat ze het leuk hebben gevonden.”

Feesten

Voor wie zich afvraagt wat er nu met het oude onderkomen van Plaka gaat gebeuren: weinig. Hiervan loopt het huurcontract pas over drie jaar af. De ruimte blijft voorlopig in de huidige staat zodat hier naar uitgeweken kan worden voor feesten. Jacobus: ,,We willen meer feesten en bruiloften gaan houden, ook in de serre in ons nieuwe restaurant.”

Gastvrijheid

Het geheim? ,,Lekker eten en gastvrijheid.’’ Personeel krijgt daarom de opdracht om gasten net zo te behandelen zoals zij zelf behandeld willen worden. ,,Mensen krijgen de volle aandacht.‘’ Jacobus: ,,Toen Fariba er laatst een avond niet was, werd aan vijf tafels afzonderlijk gevraagd waar die warmhartige mevrouw was.’’

Dat het team hecht is, draagt volgens Heshmati zeker bij aan de goede sfeer. ,,We doen ook in onze vrije tijd leuke dingen met elkaar en staan altijd voor elkaar klaar.” Maar eenmaal op het werk, moet er focus zijn. ,,Je moet in de keuken bijvoorbeeld niet over voetbal praten. Dan krijg je een pan tegen je hoofd van Giorgos.”

Het artikel is afkomstig van AD.nl

IK WIL EEN TAFEL RESERVEREN

bij Akropolis Restaurant

Geef ons de datum, tijd en aantal personen door dat je graag bij ons wilt komen eten. Wij zullen dan je reservering bevestigen.

Menu